De Kernfysische Dienst heeft vorig jaar ingegrepen bij de kernreactor in Petten wegens een falende veiligheidscultuur. Dat was de ware reden voor het stilleggen van de reactor, meldt de Volkskrant. Die onderzocht samen met KRO Brandpunt Reporter onder meer 700 documenten die ze kregen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Vorig jaar werd in een afvaltank in Petten een hoeveelheid uranium gemeten die een spontane kettingreactie kon veroorzaken. Ook al bleek die meting achteraf niet te kloppen, toch had exploitant NRG direct de twee productielijnen van medische isotopen stil moeten leggen om zo het personeel te beschermen. Omdat maar één productielijn was stilgelegd, greep de toezichthouder in.

Ook bij een ander incident lette NRG wekenlang niet goed op. Daardoor had radioactiviteit kunnen ontsnappen.

Niet bekend

Het ministerie van Economische Zaken heeft het bedrijf een hoge voorwaardelijke boete opgelegd.

De incidenten waren de ware reden voor het stilleggen van de kernreactor vorig jaar oktober, maar dat is nooit bekendgemaakt, schrijft de krant. Ook de Tweede Kamer is nooit geïnformeerd over de rapporten of de boete.

Veiligheidscultuur

NRG zei destijds dat de reactor en dus de productie al stillagen en er "aanpassingen" nodig waren om ongeplande uitval in de toekomst te voorkomen.

In werkelijkheid ging het om een tekortschietende veiligheidscultuur, zegt de NRG-directie nu. Enkele staf-leden zijn op non-actief gezet voor het negeren van "essentiële veiligheidsregels". Alle managers hebben hun kennis over de veiligheidsvoorschriften moeten bijspijkeren en nu is de situatie volgens de directie "significant beter".

Ook in 2002 werd de kernreactor al eens stilgelegd omdat personeel de veiligheidsvoorschriften niet volgde. Gisteren werd bekend dat minister Kamp onderzoekscentrum ECN en reactorcentrum NRG een lening van tientallen miljoenen geeft om de reactor nog tien jaar operationeel te houden.

STER reclame