NOS NieuwsAangepast

Turkije laat corruptiezaak vallen

Turkse aanklagers laten de aanklacht tegen tientallen hoge functionarissen vallen. Het gaat om een grootschalig corruptieonderzoek waarbij 53 mensen verdacht waren, onder wie ministerszonen, politiecommandanten en zakenlui.

Alle verdachten zijn gelieerd aan de AK-partij van president Erdogan. Drie ministers zijn in verband met het corruptieschandaal afgetreden. De verdachten zouden onder meer steekpenningen hebben aangenomen bij bouwprojecten en hebben meegedaan aan illegale handel met Iran.

Erdogan heeft de aanklachten altijd gezien als een poging zijn regering te ondermijnen. In reactie op de beschuldigingen legde hij bijvoorbeeld Twitter aan banden. Ook werden duizenden politiemensen en honderden rechters en aanklagers, onder wie de aanklagers die de zaak als eersten oppakten, overgeplaatst of ontslagen.

De huidige aanklagers laten de zaak vallen omdat volgens hen het bewijsmateriaal niet op de juiste manier is verkregen. Ook zeggen ze dat er geen duidelijk bewijs is dat er een misdrijf is begaan en dat er geen criminele bende is ontdekt die verantwoordelijk zou zijn voor de corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl