1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"Nigeriaanse meisjes komen vrij"

Nigeria heeft een bestand gesloten met de rebellen van Boko Haram. Volgens de Nigeriaanse regering is afgesproken om de 200 ontvoerde schoolmeisjes vrij te laten. Ook worden de wapens voorlopig neergelegd. Wanneer de meisjes vrij komen, is niet duidelijk.

De informatie over het bestand is uitsluitend afkomstig van de Nigeriaanse regering. Boko Haram heeft er niets over laten horen.

De deal is volgens Nigeriaanse media gesloten op een bijeenkomst in Tsjaad. Vertegenwoordigers van de Nigeriaanse regering, leiders van Boko Haram en de autoriteiten van Tsjaad waren erbij aanwezig. Over het akkoord is ruim een maand lang overlegd.

Ontvoering

De islamitische terreurgroep Boko Haram ontvoerde de meisjes in april, vanuit de noordoostelijke stad Chibok. De kinderen zaten op school toen ze werden overvallen. Daarna is er vaker geprobeerd afspraken te maken over de vrijlating van de meisjes, bijvoorbeeld in ruil voor gevangengenomen strijders. Maar van die pogingen kwam niets terecht.

Internationaal was er uitgebreide aandacht voor de zaak. Zo zette de VS vliegtuigen in om de grote groep meisjes terug te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl