NOS NieuwsAangepast

Is dit de meest gewelddadige game ooit?

Wat je hierboven ziet en leest, vat het doel van de game Hatred samen. In Hatred speel je een gefrustreerde Amerikaan, die besluit zijn haat voor de mensheid in daden om te zetten. Een doel heeft hij niet, behalve zoveel mogelijk onschuldigen vermoorden. Gamejournalisten en veel Twitteraars vinden de game veel te ver gaan.

"Het is walgelijk", zegt Jan Meijroos, gamejournalist bij Power Unlimited. "Eigenlijk wil je het doodzwijgen (en zijn collega Nino wil dat eigenlijk ook). Dit is alles wat een game niet moet zijn. En dat is zo jammer, er komen zoveel mooie games uit dit jaar, maar dit spel eist de aandacht op."

De trailer van het spel is in nog geen twee dagen honderdduizenden keren bekeken en gamesites lijken er ook door geschokt (YouTubers liken en disliken ongeveer fifty-fifty).

We embedden de trailer hieronder, maar wees gewaarschuwd, die is heel grimmig:

In Hatred speel je een duister type, een antagonist. Gefrustreerd en vol haat over de mensheid besluit hij naar buiten (New York State) te lopen, z'n geweer te trekken en zoveel mogelijk mensen te vermoorden, op een zo gruwelijk mogelijke manier. Het doel? Dat blijft volkomen onduidelijk.

Waarom?

Hatred komt van een Poolse gamestudio, Destructive Creation. Op hun site voelen ze de vraag al aankomen: waarom? Waarom zou je zo'n game maken? Lees even mee:

"Dit is een horror, maar jij bent de slechterik. Vecht tegen de politie en duik in het hoofd van een antagonist. Vernietig alles op je pad. ...just don't try this at home. En neem het niet te serieus, het is maar een spel. :) Je vraagt je misschien af: waarom doen ze dit? Vandaag de dag proberen veel spellen beleefd, kleurrijk en politiek correct te zijn - een soort kunstvorm, in plaats van entertainment. We wilden iets maken dat tegen de trend ingaat. Iets dat de gamer een pure spelervaring geeft. Ja, het is een spel dat over moorden gaat, en de enige reden is pure haat. De speler moet zich afvragen hoe een mens zover komt dat hij een massamoordenaar wordt."Destructive Creation

Neonazi's

Moorden om het moorden, omdat het kan. Maar heeft het spel echt geen doel? Bij fucknovideogames doken ze in de materie en kwamen erachter dat sommige werknemers van de studio op z'n minst nauwe banden hebben met racistische organisaties.

"De game is letterlijk gemaakt door neonazi's", zegt Meijroos. "Ik heb nog nooit van de studio gehoord, maar het ziet er professioneel uit. Niemand gaat dit uitgeven denk ik, en het zou me niks verbazen als landen het spel gaan boycotten."

Gamen en geweld

De game komt alleen op de pc uit en is gemaakt met de Unreal Engine, die iedereen mag gebruiken. Toch heeft de eigenaar van die engine, Epic Games, zich al gedistantieerd van het spel.

"Ik heb veel moeite met het spel", zegt Meijroos. "Gamen en geweld ligt al gevoelig, en dan dit. Bij iedere shooting in de VS wijzen de vingers weer naar gamen, omdat sommige van die gasten dat vaak doen. Maar ja, ze eten misschien ook wel vaak pindakaas, dat zegt niks. Dit soort spellen zet gamen in een kwaad daglicht, terwijl ze een uitzondering zijn."

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl