NOS NieuwsAangepast

Schulden kosten Nederland 11 mld

Huishoudens met financiële problemen kosten de samenleving jaarlijks 11 miljard euro, zegt het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud. De schade zou fors beperkt kunnen worden door een andere aanpak van schuldproblemen.

Een huishouden met ernstige financiële problemen kost de maatschappij gemiddeld 10.000 euro per jaar. Er zijn ongeveer 1,1 miljoen van die huishoudens in Nederland.

Veel kosten worden niet alleen veroorzaakt door oninbare vorderingen, maar ook door uitkeringen en ziekte. Mensen met probleemschulden zijn gemiddeld negen dagen per jaar meer ziek dan mensen zonder die schulden. Ze doen er langer over om een baan te vinden en krijgen dus langer een uitkering.

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan publiceert het Nibud vandaag het onderzoek 'Overkoepelende blik op de omvang en preventie van schulden in Nederland' (.pdf).

Stress

Onderzoeker Tamara Madern van het Nibud: "Mensen met schuldproblemen zijn in hun hoofd veel te druk met de stress van de problemen rondom de financiën en hebben daardoor geen tijd om werk te zoeken of om te investeren in hun toekomst op andere vlakken."

Volgens het Nibud bevordert dezelfde samenleving die zo veel schade lijdt door schulden, de groei van de schuldenproblematiek. "Het is bijvoorbeeld veel moeilijker om informatie te vinden over vervroegd aflossen van een lening dan informatie over het verhogen van het leenbedrag."

Verschillende onderzoeken wijzen erop dat het aantal mensen met probleemschulden de komende jaren zal toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl