NOS NieuwsAangepast

Uruguay ruziet over groot nazi-beeld

De verkoop van een enorm nazi-beeld houdt de gemoederen bezig in Uruguay. Een zakenman hoopt er na jaren procederen miljoenen mee te verdienen, maar anderen zien het gevaarte het liefst omgesmolten.

De ophef gaat over het boegbeeld van het Duitse marineschip Graf Spee: een enorme arend op een hakenkruis. Het bronzen beeld is bijna drie meter breed en 350 kilo zwaar.

Vernietigd

Het beeld is geborgen uit het wrak van het schip, dat in december 1939 zonk voor de kust van de hoofdstad Montevideo. De Graf Spee had negen geallieerde schepen vernietigd, maar raakte omsingeld tijdens de eerste zeeslag van de Tweede Wereldoorlog.

De Duitsers lieten het schip zinken om te voorkomen dat het in geallieerde handen zou vallen. Kapitein Langsdorff pleegde enkele dagen later zelfmoord.

Zakenman Alfredo Etchegaray liet het beeld in 2006 boven water halen, naar eigen zeggen voor zo'n 5 miljoen dollar. Een rechter oordeelde begin deze maand dat hij voor de helft eigenaar ervan is, de andere helft is van de Uruguayaanse overheid.

Onwelkome herinnering

De Uruguayaanse overheid zit in zijn maag met het beeld, al was het maar omdat veel nazi's na de Tweede Wereldoorlog een veilig heenkomen vonden in het land. Het beeld is een onwelkome herinnering aan dat verleden.

De voorzitter van de erfgoedcommissie van het land zei al eens dat wat hem betreft het beeld wordt omgesmolten. Etchegaray wil juist dat het wordt tentoongesteld in een museum. "Dat gebeurt toch ook met symbolen van het Romeinse Rijk of de Rode Khmer?", redeneert hij.

Etchegaray is van plan zijn aandeel in het beeld te verkopen. Hij schat de waarde ervan op zo'n 15 miljoen dollar en zegt dat hij al verschillende biedingen heeft gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl