In de VS groeit de roep om een reisverbod voor landen waar ebola heerst. Een aantal Republikeinse Congresleden vindt dat reizigers uit die landen tijdelijk niet moeten worden toegelaten.

John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, vindt dat president Obama de maatregel moet overwegen. "Omdat er getwijfeld wordt aan de veiligheid van ons luchtverkeer, moet hij dit wegen, samen met andere geschikte opties."

Een aantal landen heeft al een reisverbod ingesteld voor landen met ebola, vooral Afrikaanse landen als Zuid-Afrika en Namibië. Sinds vandaag weert ook Colombia reizigers uit de getroffen landen.

"Reisverbod gevaarlijk"

De Republikeinen willen voorlopig geen mensen meer toelaten uit Sierra Leone, Guinee en Liberia. Het gaat om zo'n 200 reizigers per dag. Volgens hen zijn de controles op luchthavens die de VS deze week invoerde niet genoeg.

De eerste besmetting met ebola in de VS werd vastgesteld bij een reiziger uit Liberia. Twee verpleegkundigen die de man bijstonden raakten in Texas besmet met het virus.

Gezondheidswerkers zijn juist fel tegen een reisverbod, omdat dat ook reizen van hulpverleners en de toevoer van hulpgoederen bemoeilijkt. Bovendien proberen reizigers mogelijk clandestien het land toch binnen te komen en omzeilen ze zo de controles. De ziekte kan daardoor op termijn juist een grotere bedreiging vormen.

Niet vlekkeloos

President Obama zei na crisisoverleg niks over een reisverbod. Wel wil hij verdachte gevallen in de VS veel intensiever in de gaten gaan houden. Ook wil hij gezondheidsteams die binnen 24 uur een ziekenhuis kunnen bijstaan als er ebola wordt vastgesteld.

De bestrijding van het virus verliep in de VS tot nu toe niet vlekkeloos. De patiënt in Texas bleek in eerste instantie door het ziekenhuis naar huis te zijn gestuurd. Daardoor kwam hij in contact met 48 anderen.

Ook bleek dat de tweede besmette verpleegkundige nog een vliegreis heeft gemaakt voordat er ebola bij haar werd vastgesteld. Uit voorzorg worden alle 132 medepassagiers gecontroleerd.

STER reclame