NOS NieuwsAangepast

Veldslag in tweede stad van Libië

In de tweede stad van Libië, Benghazi, woedt al de hele dag een felle strijd tussen radicaal-islamitische milities en troepen van oud-generaal Haftar. Die kondigde gisteren aan de stad te gaan heroveren op de islamisten.

Benghazi is sinds deze zomer in handen van de radicale milities, die zich hebben verenigd binnen één coalitie. Alleen kleine delen van de stad en de luchthaven van Benghazi zijn nog in regeringshanden.

Consulaat

Inwoners van de stad melden tegen internationale persbureaus dat er in verschillende wijken wordt gevochten. Ook zouden er gevechtsvliegtuigen over de stad vliegen. Volgens persbureau AP zijn het Egyptische toestellen. Egypte zou Haftar steunen tegen de radicale milities.

Strijders van Ansar al-Sharia, een van de milities, zouden vanmiddag een legerbasis hebben aangevallen. Ansar al-Sharia wordt door de VS verantwoordelijk gehouden voor de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012, waarbij de ambassadeur en drie andere Amerikanen omkwamen.

Parlement gevlucht

De gewapende milities in Libië maken een centraal bestuur van het land onmogelijk sinds de val van oud-dictator Kadhafi. Ook in de hoofdstad Tripoli heeft de regering niets meer te zeggen. Een militie afkomstig uit Misrata, een stad ten oosten van Tripoli, maakt daar de dienst uit.

De Libische regering en het parlement zijn naar Tobruk gevlucht, in het noordoosten van het land bij de grens met Egypte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl