NOS NieuwsAangepast

"Van Agt gaf executie-bevel De Punt"

De Molukse kapers bij De Punt mochten in 1977 de trein niet levend verlaten. Het programma EenVandaag meldt dat toenmalig KVP-minister van justitie Dries van Agt dat destijds heeft gezegd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kan niet zeggen of deze uitspraak over Van Agt wordt meegenomen in het lopende onderzoek naar de treinkaping.

EenVandaag baseert zich op de zoon van de politieman die destijds het hoofd was van de meldkamer in het district Utrecht. Die zoon, ook een voormalig politieman, zegt in de uitzending dat hij zich de woorden van zijn vader nog goed herinnert.

"Ik hoor het hem nog zeggen: er was een melding binnengekomen dat er iets stond te gebeuren. Vooral de leider van de kaping en het meisje mochten van de minister onder geen beding de trein levend verlaten." Met het meisje wordt de enige vrouwelijke kaper bedoeld.

Van Agt zei tegen EenVandaag dat de uitspraak hem totaal onbekend is. "Het verbaast mij totaal, het overrompelt mij, ik weet er niets van, dus ik ontken het. Op basis van de kennis die ik heb."

Archiefonderzoek

Het ministerie van Veiligheid en Justitie kondigde december vorig jaar aan dat er toch een "nader archiefonderzoek" komt naar de treinkaping. Dat was naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant, een maand eerder. Toen meldde de krant dat de afloop van de kaping wel degelijk was geëindigd in een kogelregen, in tegenstelling tot wat Van Agt en andere ministers altijd hadden beweerd.

Het archiefonderzoek is rond 1 december klaar. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn 20 archieven en meer dan 10.000 documenten met betrekking tot de kaping onderzocht.

Bij de bestorming van de trein kwamen zes kapers en twee gegijzelden om het leven. Drie gijzelnemers overleefden de bestorming.

Jezuïtisch

Politicoloog Peter Bootsma, die een boek over de treinkaping schreef en de co-auteur is van een biografie over Van Agt, zegt de nodige vragen te hebben bij de uitzending van EenVandaag.

"Als Van Agt al zoiets gezegd zou hebben, dan is dat blijkbaar mondeling gebeurd. Anders zou die politieman toch het bewijs bewaard hebben, want hij was toen al gealarmeerd blijkt uit de uitzending", zegt Bootsma.

De politicoloog zegt niet te kunnen uitsluiten dat Van Agt heeft gezegd dat de kapers de trein niet levend mochten verlaten. Maar Bootsma zegt dat het wel vreemd en naïef zou zijn van de "jezuïtisch formulerende" Van Agt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl