NOS NieuwsAangepast

"Grondtroepen Irak nodig tegen IS"

Luchtaanvallen op terreurdoelen in Irak en Syrië zijn onvoldoende om Islamitische Staat te verslaan. Militaire leiders en bevelhebbers van de internationale coalitie zijn het daarover eens, zegt Commandant der Strijdkrachten Middendorp, die in Washington een top over IS bijwoonde.

Middendorp zei na afloop tegen de NOS dat iedereen van mening is dat de luchtaanvallen van de anti-IS-coalitie niet toereikend zijn. "Er zal een grondcampagne achteraan moeten, met name met Iraakse eenheden."

Weerstand breken

De hoogste Nederlandse militair is wel positief over de voortgang van de missie tegen IS tot nu toe. "Je ziet al dat de opmars is gestokt. Ik denk dat we hun weerstand kunnen gaan breken." Middendorp benadrukt dat de luchtaanvallen op IS pas een paar weken bezig zijn en noemt de eerste resultaten indrukwekkend.

Ook de Amerikaanse president Obama was even bij de ontmoeting in Washington. Hij sprak opnieuw zijn zorgen uit over de situatie in Irak en Syrië. "Dit wordt een lange strijd", zei Obama. "Er zijn geen snelle oplossingen. We zitten nog steeds in de eerste fase, maar de coalitie wil unaniem een oplossing voor de lange termijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl