NOS NieuwsAangepast

FNV doet nieuwe fusiepoging

FNV Bondgenoten laat op een extra congres opnieuw stemmen over de voorgenomen fusie met Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en FNV Vereniging. Het bestuur van FNV Bondgenoten blijft voorlopig aan. Na de verloren stemming van vorige week kondigde het bestuur zijn aftreden aan.

De leden van FNV Bondgenoten blokkeerden vorige week de fusie nog. 35 procent van de congresafgevaardigden stemde tegen de fusie. Er waren 8 stemmen te weinig voor de vereiste tweederde meerderheid. Bij de ledenvergaderingen van de andere bonden werd er massaal voor het fusievoorstel gestemd.

FNV-voorzitter Ton Heerts: "Overweldigend veel mensen hebben zich uitgesproken voor de fusie. Alles afwegende moeten we alles op alles zetten om de fusie mogelijk te maken."

Argumenten

Volgens de FNV zijn er voldoende argumenten om een nieuw congres uit te schrijven. In een petitie hebben meer dan 125 congresafgevaardigden van FNV bondgenoten gevraagd om zo'n congres. Voor het uitschrijven van een extra congres is een verzoek van 40 afgevaardigden vereist.

Bovendien zou uit brieven van tegenstemmers blijken dat ze niet tegen de fusie zijn, maar alleen nog vragen hadden over de financiën.

FNV KIEM besluit op 20 december tijdens een congres over aansluiting bij de fusiebond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl