NOS NieuwsAangepast

"Facebook betaalt invriezen eicellen"

Facebook en Apple gaan ver om hun talentvolle vrouwelijke personeel aan zich te binden. Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC betalen de bedrijven voor het invriezen van eicellen van vrouwelijke medewerkers, zodat die zich vol op hun carrière kunnen richten en het krijgen van kinderen kunnen uitstellen.

De eerste werknemers van Facebook zouden al eicellen hebben laten invriezen op kosten van de zaak. Volgend jaar begint Apple een soortgelijk programma. Niet eerder boden dergelijke grote bedrijven deze mogelijkheid aan hun personeel.

Prijzig

Het laten invriezen van eicellen kost in de VS zo'n 8000 euro per behandeling. Jaarlijks komt daar nog eens ruim 400 euro bij voor de opslag van de ingevroren eicellen.

Facebook en Apple bieden dit financiële voordeel voorlopig alleen in de VS. Op deze manier willen ze vrouwelijk talent de ruimte geven om zich te ontwikkelen, in een wereld die volgens de bedrijven vooral gedomineerd wordt door mannen.

Volgens de Amerikaanse advocate Brigitte Adams, oprichter van een patiëntenforum over bevriezing van eicellen, is het een vooruitstrevende actie. "Het is nog steeds heel moeilijk om een carrière te combineren met kinderen", zegt ze tegen NBC.

Geen garantie

Bij het invriezen van eicellen worden bij de vrouw eicellen afgenomen, die dan in een later stadium na een ivf-behandeling teruggeplaatst kunnen worden. Het is een techniek die nog niet op grote schaal wordt toegepast.

Volgens medische wetenschappers biedt de methode geen garantie op zwanger worden. Zo kan het gebeuren dat er na ontdooiing te weinig goede eicellen overblijven om te bevruchten. Hoe jonger vrouwen zijn als ze eicellen laten invriezen, hoe groter de kans op succes.

Adoptie

Van Apple en Facebook was al bekend dat ze bijdragen aan bijvoorbeeld adoptiekosten voor hun personeel. Ook krijgen Facebook-medewerkers in de VS zo'n 3000 euro wanneer ze voor het eerst ouder zijn geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl