NOS NieuwsAangepast

BN'ers vragen om make-over Piet

Een positief geluid laten horen in de Pietendiscussie, dat is wat theater-/programmamaker Anousha Nzume voor ogen heeft met de vandaag gelanceerde Facebookpagina Pietmakeover.

Op de site zijn filmpjes te vinden van zo'n veertig bekende Nederlanders als Paul de Leeuw, Marc-Marie Huijbregts en Peter R. de Vries. Daarin vragen ze om een kleine make-over voor Zwarte Piet.

Naast Nzume zijn ook Tanja Jess, Jörgen Raymann, Rosanna Kluivert en Irene de Kom betrokken bij de Facebookpagina. "Als ouders, Nederlanders en betrokken burgers", aldus Nzume. "Het is echt niet leuk als een kind met een donkere huid op school steeds 'Pietje' wordt genoemd."

Zeurpiet

Volgens Nzume staat een grote groep Nederlanders open voor een aanpassing van Zwarte Piet, maar is die groep nu nauwelijks te horen. "Via deze pagina komt deze groep wel aan het woord."

Zo vertelt Jörgen Raymann in zijn filmpje dat hij het sinterklaasfeest altijd heel erg leuk vond als kind, tot hij hoorde waar Zwarte Piet eigenlijk vandaan kwam. Volgens Paul De Leeuw zou het niet moeten uitmaken wat voor Piet je cadeautjes komt brengen, "het mag zelfs een zeurpiet zijn".

Zure reacties

"Het gaat om kleine, vrolijke, gezellige aanpassingen die het sinterklaasfeest niet wezenlijk zullen veranderen", zegt Nzume. "Zwarte Piet is de afgelopen decennia al behoorlijk veranderd, hij is geen boeman meer, zijn roe is verdwenen evenals zijn grote oorringen en grote rode lippen. Dus waarom dan niet ook zijn kleur?"

De pagina is uitdrukkelijk niet bedoeld als discussieforum. "Daar zijn al genoeg andere pagina's voor op internet", zegt de initiatiefnemer. "Natuurlijk mag je bij ons je mening kwijt, maar zure of beledigende reacties worden verwijderd."

Daar is niet iedereen het mee eens. Peter R. de Vries twitterde over een onaangenaam mailtje dat hij kreeg naar aanleiding van zijn bijdrage aan Pietmakeover.

Pepernootjes

Vooralsnog zijn er op de pagina alleen filmpjes van BN'ers te vinden, maar binnenkort wordt het voor alle Nederlanders mogelijk een filmpje op de pagina te zetten.

De Facebookpagina werd vandaag gelanceerd omdat deze dag ook bekend werd hoe de nationale Sinterklaasintocht in Gouda eruit gaat zien. Anousha Nzume noemt de Goudse veranderingen nog "heel voorzichtig". "Er beginnen in ieder geval wat pepernootjes op hun plek te vallen, maar acht kaas- en stroopwafelpieten op een totaal van 200 is wel erg voorzichtig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl