NOS NieuwsAangepast

Vijf 'inkopers' politie geschorst

Bij de politie zijn vijf mensen geschorst die worden verdacht van onregelmatigheden bij de inkoop van goederen.

Vorige maand werd al bekend dat politiemensen verdacht worden van corruptie en omkoping bij de aanschaf van nieuwe politieauto's en dat een aantal van hen zich niet meer met inkoop mag bezighouden. Ook zouden er onregelmatigheden zijn gepleegd bij de aanbesteding van apparatuur voor het communicatienetwerk C2000 en voor ademanalyse.

Op basis van nieuwe informatie heeft korpschef Bouman nu besloten vijf politiemedewerkers voor alle werkzaamheden te schorsen.

Facility Management

Het gaat om de directeur Facility Management, een medewerker van de politie in Amsterdam en drie medewerkers van het Politiedienstencentrum. Bouman spreekt van een ingrijpend besluit. Volgens hem zijn door de lange duur van het onderzoek van de Rijksrecherche veel speculaties ontstaan.

Bouman zegt het als zijn plicht te zien om zo transparant mogelijk te zijn. "Als de politie signalen ontvangt dat aanbestedingen niet volgens de regels zijn verlopen, dan is dat altijd een reden om een en ander nog eens zorgvuldig tegen het licht te houden."

Klachtencommissie

Minister Opstelten noemt de schorsing pijnlijk maar noodzakelijk. Hij benadrukt dat de integriteit van de aanbesteding bij de politie boven iedere twijfel verheven moet zijn. Er komt een onafhankelijke commissie voor klachten over inkoop. Die commissie zal alle klachten van leveranciers verzamelen en beoordelen. Verzoeken van leveranciers om anoniem te blijven worden gerespecteerd.

De klachtencommissie is bedoeld voor leveranciers die zich niet vrij voelen om bij de korpsleiding te klagen of die niet tevreden zijn over de manier waarop met hun melding is omgegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl