NOS NieuwsAangepast

NL'se vernielt Boeddhabeeld Angkor

Een Nederlandse toeriste heeft in een eeuwenoud Cambodjaans tempelcomplex een beeld vernield. De vrouw was naar eigen zeggen onder invloed van een vreemde kracht.

De toeriste keerde na een bezoek aan Angkor Wat en de Bayontempel niet terug naar haar chauffeur. Ze werd de volgende ochtend gevonden door personeel. Dat schakelde de politie in, omdat overnachten in het Werelderfgoed verboden is. Pas toen de vrouw al was vrijgelaten, ontdekten beveiligers op de vloer van de Bayontempel de resten van een Boeddhabeeld.

"Was mezelf niet"

De vrouw, die in Nieuw-Zeeland woont, geeft toe dat ze het beeld van een meter hoog heeft vernield. Het hoorde volgens haar niet thuis in de tempel. Ze denkt dat ze gedurende de nacht door vreemde krachten werd bezeten. "Ik was mezelf niet", zei ze tegenover de NOS.

"Een stem vertelde mij om de tempel op te ruimen, omdat het de tempel was van de godin Innana en niet van Boeddha." De Nederlandse, die naar eigen zeggen niet religieus is, gooide het beeld omver nadat de stem haar opdroeg op de plek van het beeld te gaan mediteren.

De vrouw zegt zelf dat het beeld een replica is van het eeuwenoude origineel. Dat zou ook kunnen verklaren waarom de Cambodjaanse autoriteiten haar zonder boete hebben laten gaan.

Angkor Wat

De rijkversierde Khmer-tempel werd in de 12e eeuw gebouwd en maakt deel uit van Angkor, waartoe ook de wereldberoemde tempel Angkor Wat behoort. Het complex is deels overwoekerd door lianen en jungle en staat op de Werelderfgoedlijst van de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl