NOS NieuwsAangepast

Zaak Decembermoorden niet hervat

Door correspondent Harmen Boerboom in Paramaribo

Het proces over de Decembermoorden wordt niet hervat. De Krijgsraad van Suriname heeft de nabestaanden van de slachtoffers niet ontvankelijk verklaard.

De rechtszaak tegen de verdachten van de Decembermoorden werd in 2012 stilgelegd, nadat het parlement een amnestiewet had aangenomen. Daardoor kunnen verdachten van de moorden in 1982 niet worden vervolgd. Onder anderen president Bouterse, de hoofdverdachte, valt onder de wet.

"Redelijke termijn"

De nabestaanden probeerden het proces weer op gang te brengen. Ze deden daarbij een beroep op artikel 8 van de Inter-Amerikaanse Conventie voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat iedereen recht heeft op een proces en een vonnis binnen redelijke termijn.

De Krijgsraad oordeelt nu dat artikel 8 alleen geldt voor verdachten die een uitspraak willen afdwingen en niet voor eisers. Een van de verdachten, Edgar Ritfeld, maakte vorig jaar al met succes gebruik van het bewuste artikel. Hij wilde niet langer als verdachte door het leven gaan, omdat hij vindt dat hij onschuldig is. Ritfeld kreeg van de hoogste Surinaamse rechter gelijk.

Vervolgstappen

Raadsman Hugo Essed, die met twee andere advocaten de nabestaanden bijstaat, noemt de beslissing van de Krijgsraad onjuist. Volgens hem hebben alle belanghebbenden recht op een uitspraak binnen afzienbare termijn. Hij gaat zich beraden op vervolgstappen.

De uitspraak van de Krijgsraad dat de nabestaanden zich wel kunnen voegen in het proces tegen Ritfeld, noemde Essed een klein lichtpuntje. "Wij zullen alles aangrijpen om onze belangen te blijven benadrukken", aldus de advocaat.

Cadeautje

De nabestaanden die op de zitting aanwezig waren reageerden teleurgesteld. "Dit is een mooi cadeautje voor Bouterses verjaardag", schamperde één van hen. De Surinaamse president vierde maandag zijn 69ste verjaardag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl