De eigenaar van het grootste cruiseschip ter wereld, de Oasis of the Seas, wacht een boete van bijna 600.000 euro. Bij een bezoek aan Nederland bleek dat de regels voor arbeidstijden en tewerkstelling van buitenlandse werknemers ruimschoots zijn overtreden.

De Oasis kwam eind vorige maand naar Rotterdam voor reparaties en onderhoud in het dok van Keppel Verolme in het Botlekgebied. De Inspectie SZW zegt dat de eigenaar, Royal Caribbean Cruises uit Miami, ruim van tevoren was gewaarschuwd dat hij zich aan de Nederlandse wet- en regelgeving moest houden.

Inspecties

Afgelopen woensdag brachten zo'n tien inspecteurs van de Inspectie een bezoek aan het schip. Daarbij bleek dat er van alles mis was. De misstanden waren zo groot dat de Inspectie vrijdag met zo'n 45 inspecteurs terugkeerde voor een tweede bezoek.

Nadat de balans was opgemaakt, bleken zeker 48 bemanningsleden niet over een Nederlandse werkvergunning te beschikken. De meeste zijn Filippijnen, de rest komt uit landen in Zuid-Amerika.

De Inspectie vermoedt dat nog veel meer bemanningsleden niet over de juiste papieren beschikken, maar kon niet iedereen aan boord controleren.

12.000 euro

Per overtreding kan de Inspectie een boete van 12.000 euro opleggen. De dienst is niet van plan om daarvan af te wijken, mede omdat de eigenaar ruim van tevoren was gewaarschuwd.

De Inspectie constateerde verder dat een aantal bemanningsleden veel te hard moest werken. Sommigen werkten 14 tot 16 uur per dag. Ook daarvoor krijgt de eigenaar van het schip een boete. De hoogte staat nog niet vast, omdat dat onderzoek nog niet is afgerond.

Vertrek

De onderhoudsbeurt is inmiddels klaar. Morgenochtend meert de Oasis af aan de Rotterdamse Wilhelminakade. Om 17.00 uur vertrekt hij voor een reis naar Southampton.

STER reclame