Het Nederlands pensioenstelsel is afgegleden naar de derde plek op de wereldranglijst van beste pensioensystemen. Denemarken en Australië hebben inmiddels een beter stelsel.

Dat zegt pensioenadviesbureau Mercer.

Beste ter wereld

In 2011 had Nederland nog het beste pensioenstelsel ter wereld. De score van het Nederlands pensioenstelsel is nu weliswaar hoger dan vorig jaar, maar Australië en Denemarken stijgen nog harder.

Volgens Mercer zijn de Deense en Australische pensioenstelsels beter gefinancierd. Gepensioneerden in die landen kunnen makkelijker leven van hun pensioenuitkering.

Verder wegzakken

Regeringspartijen en de oppositiefracties hebben gisteravond een akkoord bereikt over aanpassing van het Nederlandse pensioenstelsel. Pensioenfondsen moeten in goede tijden eerder de buffers verhogen dan de pensioenuitkering.

Dat maakt het Nederlandse stelsel niet per se sterker, zegt Tim Burggraaf van Mercer. "Als je extra buffers aan gaat leggen, en je haalt het uit de premies, dan blijft er minder over voor de pensioenuitkeringen. Dat kan betekenen dat we volgend jaar op de ranglijst verder wegzakken."

STER reclame