Rusland trekt 17.000 militairen terug van de grens met Oekraïne. Het Kremlin zegt dat hun oefening voorbij is en dat ze daarom terug kunnen naar hun bases. Maar er zit meer achter, zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid.

Volgens Godfroid lijkt het erop dat president Poetin heeft geconcludeerd dat er weinig reden meer is om Russische troepen langs de Oekraïense grens te stationeren. Poetin heeft veel bereikt sinds het conflict uitbrak, zegt hij. "De Krim is geannexeerd en pro-Russische separatisten hebben delen van Oost-Oekraïne in handen. De kans dat Oekraïne zich in de nabije toekomst kan aansluiten bij de Europese Unie of de NAVO is heel klein. Rusland heeft dus op veel fronten gewonnen."

Handelsoorlog

Voor Oekraïne is de terugtrekking toch goed nieuws, zegt Godfroid. De regering in Kiev heeft met de separatisten afspraken gemaakt over wie het waar voor het zeggen heeft. "En de dreiging van militair ingrijpen door Rusland is minder geworden. Ik verwacht dat het daardoor rustiger wordt."

De acties van het Kremlin kunnen ook te maken hebben met de handelsoorlog tussen Rusland en het Westen. Volgens Godfroid begint Rusland echt last te krijgen van de economische sancties vanwege de Krim- en Oekraïne-crises. "Misschien probeert Poetin de EU en de NAVO wat milder te stemmen en van sancties af te komen", aldus de correspondent. "Rusland heeft veel binnen. Poetin kan zich nu wat soepeler opstellen."

STER reclame