NOS NieuwsAangepast

Donner: zet moslim niet voor blok

Niemand moet aan moslims vragen om afstand te nemen van fanatieke geloofsgenoten, vindt Piet Hein Donner, vicevoorzitter van de Raad van State. In zijn toespraak tot de Oranjeverenigingen zei Donner dat zo'n verzoek aan moslims de impliciete boodschap bevat dat moslims eigenlijk sympathiseren met het geweld van extremisten.

Een dergelijke oproep is goed bedoeld, maar pakt slecht uit, aldus Donner die diep inging op het thema van verscheidenheid in de samenleving.

De bijeenkomst van de Oranjeverenigingen stond in het teken van '200 jaar koninkrijk'.

Ierland

De staatsman verwees met de oproep naar de crisis in Noord-Ierland uit de vorige eeuw "toen katholieken en protestanten elkaar vrijwel dagelijks opbliezen". Destijds werd ook niet aan Nederlandse protestanten en katholieken gevraagd om daar afstand van te nemen, want dat was vanzelfsprekend, aldus Donner.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vroeg begin september van moslims zich nadrukkelijk uit te spreken tegen het geweld van de terreurorganisatie Islamitische Staat en andere jihadisten. Ook leiders van islamitische organisaties hebben soortgelijke oproepen gedaan.

"Als in Nederland de gedachte postvat dat moslims per definitie gevaarlijk radicaal zijn omdat ze anders geen goede moslim zijn, dreigt in Nederland een scheiding langs religieuze scheidslijnen te ontstaan", aldus Donner. Hij noemde dat een gevaarlijk scenario.

Reactie Wilders

In een reactie op Twitter schrijft PVV-leider Wilders dat hij het niet eens is met Donner: "Donner van Christenen Dienen Allah (CDA) zit er faliekant naast. ISIS = islam dus anti-shariaverklaring noodzakelijk!"

Op de bijeenkomst in Dordrecht sprak ook koning Willem-Alexander. Hij kondigde aan dat Koningsdag voortaan een wat andere opzet krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl