Oranje komt valse start te boven

Het Nederlands elftal heeft met moeite het EK-kwalificatieduel met Kazachstan gewonnen. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink won in de Amsterdam Arena met hangen en wurgen en dankzij twee late treffers met 3-1.

De eerste helft speelde zich vooral op de helft van de Kazachen af. Met snel combinatiespel probeerde Oranje gaten te vinden in de hechte verdedigingslinie en de ploeg van bondscoach Guus Hiddink dwong ook wel een paar kansjes af. Zo speelde Arjen Robben twee man uit, maar verspeelde hij vervolgens de bal. Robin van Persie kopte achterwaarts over en schoot ook nog een keer van dichtbij tegen de keeper aan. Hij scoorde ook, maar stond daarbij buitenspel.

Kazachstan deed weinig meer dan de bal wegrossen na een afgeslagen aanval, maar na een kwartier kwam de nummer 127 van de FIFA-ranglijst wel op voorsprong. Renat Abdoelin schudde Bruno Martins Indi van zich af bij een hoekschop van rechts en kopte de bal via de onderkant van de lat onhoudbaar binnen.

Huntelaar

Eenrichtingsverkeer was het na rust ook en na een klein uur had het 1-1 moeten staan. Van Persie haalde van dichtbij uit en zag daarbij de net in het veld gekomen en geheel vrij staande Klaas-Jan Huntelaar over het hoofd.

De zichtbaar balende Huntelaar haalde een paar minuten later zijn gram door een lange voorzet van Ibrahim Afellay via de grond tegen de touwen te koppen. Kort daarna moest Kazachstan met tien man verder na een overtreding van Bauyrzhan Dzoltsjiev op diezelfde Afellay.

Robben op de lat

Kazachstan werd omsingeld en nadat een vrije trap van Robben op de lat beland was en Huntelaar uit de draai tegen de keeper op had geschoten, kreeg Nederland alsnog loon naar werken. Afellay scoorde met een van richting veranderd schot, waarna Van Persie een strafschop benutte.