NOS NieuwsAangepast

Beurzen sluiten week somber af

De aandelenbeurzen zijn wereldwijd met verliezen het weekend in gegaan. De graadmeters in New York sloten 0,3 tot 1,8 procent lager.

Gisteren gingen op Wall Street de koersen al met meer dan 2 procent omlaag.

Dat zette voor vandaag de toon op de grote beurzen elders in de wereld. In Azië sloten de financiële markten de week 1 tot 2 procent lager. De Nikkei-index in Japan belandde op het laagste niveau in twee maanden.

Keerpunt

De sombere stemming kreeg een vervolg in Europa. De AEX ging 1,7 procent naar beneden kwam terecht op 395,7 punten. Het is voor het eerst sinds augustus dat de Amsterdamse hoofdindex onder de 400 punten sloot. Ook andere belangrijke Europese beurzen zoals Londen, Frankfurt en Parijs sloten lager.

De verliezen betekenen een voorlopig keerpunt in de optimistische beursstemming van de afgelopen tijd. Aanleiding voor de omslag zijn slechte verwachtingen over de wereldeconomie.

Zeepbel

Het pessimisme werd afgelopen week gevoed door een reeks tegenvallende berichten. Zo werd gisteren bekend dat de Duitse export in augustus met 5,8 procent naar beneden is gegaan, de sterkste daling sinds het begin van de economische crisis.

Ook waarschuwde topvrouw Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds gisteren voor nieuwe economische krimp. De kans dat de eurozone in een recessie belandt, is volgens haar 40 procent.

De Nederlandsche Bank liet dinsdag al een dergelijke waarschuwing horen. "Pas op voor een nieuwe zeepbel", zei DNB-president Knot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl