NOS NieuwsAangepast

Wilders: Rutte wil PVV uitschakelen

PVV-leider Wilders beschuldigt premier Rutte ervan zijn partij "politiek uit te schakelen". Dit laat Wilders aan de NOS weten in een reactie op het wekelijks gesprek met de minister-president.

"Het is glashelder dat Rutte eigenlijk verheugd is over het proces tegen mij en de PVV zo politiek wil uitschakelen", aldus Wilders. "Schandalig en zal hem niet lukken."

Minder, minder

In het wekelijkse gesprek wordt de premier een oordeel gevraagd over de mogelijke vervolging van Wilders door het Openbaar Ministerie. Het OM verdenkt Wilders van het doen van strafbare uitlatingen. Het gaat om onder meer zijn toespraak op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, waarop hij zijn aanhangers vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek riep: "Minder, minder" en Wilders zei daarop: "Dan gaan we dat regelen".

Rutte wil in het gesprek geen oordeel geven over de afweging van het OM. "Alles wat ik over stap van het OM zeg, doet mij op het glibberige pad begeven dat ik een mening heb over hoe het OM de wet interpreteert en dat moet ik niet hebben. Dat is niet correct", aldus Rutte.

Hoofden afsnijden

De premier geeft wel zijn politieke oordeel. "Als u mij vraagt naar mijn politiek oordeel over de uitspraken van Wilders: ik vind ze verwerpelijk. Het voegt niets toe aan dit land".

Rutte voegt er aan toe: "Het slaat helemaal nergens op om mensen met een islamitische achtergrond IS te verwijten. ISIS is een terroristische organisatie die de islam misbruikt en met de verschrikkelijkste middelen - hoofden afsnijden - hele groepen op de vlucht jaagt en de meest vreselijke vormen van geweld toepast. Het overgrote deel van de moslims in de wereld staat daar niet achter."

Wilders is woedend over deze uitspraken. "Rutte laat zien niet de minister-president van alle Nederlanders te zijn. 1 miljoen PVV-kiezers laat hij keihard in de kou staan met zijn PVV-bashen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl