Ambtenaren in Peking krijgen volgende maand een week vrij, in de hoop dat er dan minder smog ontstaat. Het stadsbestuur hoopt op minder files en een betere luchtkwaliteit als er van 7 tot 11 november een internationale top wordt gehouden.

Vanwege de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation krijgen tienduizenden mensen vrij. Ook scholen, dagverblijven en universiteiten in de Chinese hoofdstad blijven een week dicht.

Peking heeft vrijwel dagelijks te maken met dichtgeslibde wegen en smog. Vandaag is het hoogste fijnstofniveau in acht maanden gemeten. Inwoners wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

Verkeer

Tijdens de top wordt het verkeer voor een deel aan banden gelegd. De regel dat alleen auto's met oneven of even nummerplaten de weg op mogen, wordt tijdelijk aangescherpt. Vrachtwagens en auto's van buiten Peking mogen niet deelnemen aan de spits.

De Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) is een samenwerkingsverband van 21 landen rond de Grote Oceaan. De meeste lidstaten liggen in Oost-Azië, maar ook de Verenigde Staten, Canada en Mexico zijn lid. Shanghai nam in 2001 ook vergaande maatregelen om een APEC-top in goede banen te leiden; daar kregen ambtenaren en scholieren toen eveneens vrij.

Ronde van Peking

De smog had vandaag ook gevolgen voor de Ronde van Peking. De eerste etappe van de wielerkoers leek op papier eenvoudig, maar vergde toch veel van de renners.

STER reclame