Het Binnenhof in Den Haag moet grondig op de schop. Het monumentencomplex is sterk verouderd en wordt regelmatig geplaagd door technische storingen "en dat zullen er alleen maar meer worden", schrijft oud-minister Spies aan minister Blok van de Rijksgebouwendienst.

Spies is voorzitter van een werkgroep onder de naam Renovatie Binnenhof. Zij schrijft dat een grondige renovatie van de gebouwen nodig is en dat uitstel niet mogelijk is. Installaties voor onder meer elektra, klimaatbeheersing, dataverkeer en brandmelding zijn "op". Veel andere onderdelen, zoals keukens, zijn toe aan modernisering.

Torentje

Met name de oudste gebouwen, aan de Hofvijverkant, moeten flink worden opgeknapt. Dat zijn onder meer het Torentje van de premier, de Trêveszaal waar het kabinet wekelijks vergadert, en de Eerste Kamer.

Ook de Tweede Kamer zal onder handen worden genomen. Sinds de bouw van het nieuwste gedeelte van dit gebouw is op het Binnenhof alleen nog klein onderhoud uitgevoerd.

Eeuwenoud

De operatie kan op z'n vroegst in 2018 beginnen en gaat een paar jaar duren, schrijft Spies. De 'bewoners' moeten elders in Den Haag een onderkomen zoeken. Mogelijk in het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vanaf 2017 vrijkomt.

Minister Blok laat het Rijksvastgoedbedrijf voor de zomer van 2015 een plan en een begroting maken en zal dan een definitief besluit nemen. "Er moet echt iets gebeuren", zegt hij "Je wilt wel dat de lift het doet en dat er licht uit de lampen blijft komen".

De panden rond het Binnenhof zijn eeuwenoud. Het Torentje van de premier stamt uit de 14de eeuw. Spies noemt het gebouwencomplex "een icoon van onze democratie en een uniek binnenstedelijk monument".

STER reclame