In de Syrische stad Kobani zijn vannacht zware luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de terreurorganisatie IS door Amerikaanse straaljagers.

Het zou gaan om aanvallen op gevechtseenheden van IS en een paar gebouwen die door de terroristen ingenomen zijn.

"Platgebombardeerd"

Volgens correspondent Lucas Waagmeester, die aan de grens is in de buurt van Kobani, zijn het "de zwaarste luchtaanvallen tot nu toe". Gistermiddag en -avond waren er volgens hem in de stad zeer zware gevechten waarbij IS een belangrijk politiebureau zou hebben veroverd. "De internationale coalitie heeft dat politiebureau vannacht platgebombardeerd."

IS zou inmiddels eenderde van de stad in handen hebben, maar komt volgens Waagmeester niet verder dan dat. "Het is geen 'walkover', zoals we eerder hebben gezien bij IS in Irak."

Heroveren

"Wijk voor wijk vechten de Koerden terug. Steeds blijken ze in staat kleine stukjes van de stad te heroveren of doelen door te geven aan de internationale coalitie die dan worden platgegooid."

Ook de Amerikanen berichten dat de Koerdische strijders in de stad goed stand houden.

Kobani ligt dicht bij de grens en Turkije heeft daar troepen en tanks paraat staan. Turkije zegt niet te willen dat Kobani in handen valt van IS, maar Ankara wil niet bij de strijd betrokken raken.

Assad

De Amerikaanse president Obama heeft de oud-generaal John Allen naar Turkije gestuurd om de Turken over de streep te trekken. Ook NAVO-baas Jens Stoltenberg is in Ankara om NAVO-lid Turkije zover te krijgen.

Maar Turkse bronnen zeggen dat Ankara pas wil meedoen als de door Amerika geleide coalitie ook het Syrische leger van Assad gaat aanvallen.

STER reclame