NOS NieuwsAangepast

Geert Wilders al 10 jaar beveiligd

Geert Wilders wordt deze maand tien jaar beveiligd. Al jaren heeft hij kritiek op de islam en hij kreeg al verschillende doodsbedreigingen. "Soms ben ik bang, soms niet", zei de PVV-leider in een interview met EenVandaag.

Het risico op een aanslag op Wilders wordt sinds de moord op Theo van Gogh begin november 2004 als zo groot ingeschat, dat hij sinds die tijd niet meer over straat kan zonder beveiliging.

Voor de moord werd hij al beveiligd, maar toen de politie aanwijzingen vond op de computer van Van Goghs moordenaar om ook Wilders te vermoorden, werd de beveiliging verscherpt. "Je raakt niet alleen je vrijheid kwijt, maar ook je privacy", zegt de politicus daarover.

Dreiging

Wilders woont niet meer in zijn eigen huis, maar in een speciale woning. Daar is iets meer privacy voor hem en zijn vrouw.

Normaal gesproken geven veiligheidsdiensten geen informatie over de dreiging van aanslagen, maar zelf zegt Wilders af en toe dat die dreiging er wel degelijk is.

Zo liet hij een paar maanden geleden weten dat er twee Nederlandse jihadisten vastzitten die een aanslag op hem wilden plegen.

Realiteit

Op de vraag of hij de realiteit kwijt is geraakt, omdat hij niet meer vrij op straat kan lopen, zegt Wilders: "Ik ken dat argument. Dat is niet zo hoor, maakt u zich daar maar geen zorgen om. Ik weet heel goed wat er onder de bevolking leeft."

Naar eigen zeggen zou hij niet zo hoog in de peilingen staan als hij de realiteit niet meer zou zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl