NOS NieuwsAangepast

Fokker: onderzoek chroomverf

Door redacteur Ardy Stemerding

Alle Fokker-medewerkers die met chroom-6 werken krijgen een extra medisch onderzoek aangeboden. Dat heeft de voormalige vliegtuigbouwer vanmiddag aan het personeel laten weten. Zo'n 200 medewerkers komen voor het onderzoek in aanmerking.

Fokker gebruikt chroom bij het lijmen van metalen vliegtuigonderdelen. Ook voorkomt de verf roestvorming.

Vliegtuigbouwer Fokker ging in 1996 failliet. Enkele onderdelen van het bedrijf zijn nog altijd operationeel.

Defensie

Aanleiding voor het onderzoek is de ongerustheid onder werknemers. Die maken zich zorgen na berichten over blootstelling aan chroom-6 bij defensie.

Enkele honderden oud-werknemers van defensie zeggen ziek te zijn geworden doordat ze niet goed werden beschermd tegen chroom-6. Onlangs meldde de NOS dat de legerleiding dat al jaren wist, zonder adequate maatregelen te nemen.

Niet ziek

Een woordvoerder van Fokker zegt dat medewerkers sowieso regelmatig medisch onderzocht worden. Tot nu toe heeft geen enkele oud-werknemer zich gemeld met ziekteverschijnselen. Chroom-6 is kankerverwekkend, maar kan onder meer ook astma veroorzaken of de nieren beschadigen.

Personeel van Fokker wordt op dit moment goed beschermd bij het werken met chroom-6, benadrukt het bedrijf. Fokker onderhield in het verleden tientallen jaren F-16's. Volgens een woordvoerder golden ook destijds strenge veiligheidsvoorschriften.

Reacties kunt u mailen naar ardy.stemerding@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl