NOS NieuwsAangepast

Bratusek geen EC-kandidaat meer

De omstreden kandidaat-eurocommissaris Alenka Bratusek heeft zich teruggetrokken. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Juncker respecteert haar besluit en roemt onder meer haar toewijding aan de Europese Unie.

Gisteren bleek dat Bratusek (44) geen steun heeft van het Europees Parlement op haar beoogde nieuwe post. De Sloveense oud-premier toonde te weinig dossierkennis in een hoorzitting met het parlement. Bovendien had zij zichzelf gekandideerd toen ze nog premier was.

Toch zal Juncker Bratusek niet graag zien vertrekken. Als oud-premier en vrouw zou zij belangrijk zijn voor het aanzien van de nieuwe commissie. Zij zou daarnaast als een van de vice-voorzitters verantwoordelijk worden voor de vorming van de Europese energie-unie, één van de prioriteiten van Juncker.

Wie dan wel?

Juncker zal nu op zoek moeten gaan naar een nieuwe kandidaat uit Slovenië. Alle 28 lidstaten van de EU leveren namelijk een eurocommissaris. Hij heeft daarover contact met de Sloveense premier Cerar.

De eurofracties van de christen-democraten en de sociaal-democraten hebben hun gezamenlijke voorkeur al uitgesproken. Zij vinden dat Europarlementariër Tanja Fajon het alternatief voor Bratusek is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl