NOS NieuwsAangepast

Moeders Srebrenica teleurgesteld

Nabestaanden zijn teleurgesteld over het besluit van de Staat om een uitspraak aan te vechten over de aansprakelijkheid van Nederland bij de moord op moslimmannen in Srebrenica in 1995. De Haagse rechtbank zei in juli dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de deportatie van 300 van deze mannen.

Voorzitster Subasic van Moeders van Srebrenica zei tegen persbureau ANP: "Onze mannen en zonen zijn vermoord onder de ogen en onder de vlag van de Nederlandse soldaten. Die deden niets om hen te redden. Ze hebben zelfs niet één leven gered. Integendeel, ze waren solidair met de Servische chetniks. Ze hebben hun morele, menselijke en militaire eer verloren''.

Precedent

De Staat verzet zich tegen het oordeel van de rechtbank. "De massamoord in Srebrenica is een vreselijk drama, waar de Bosnisch-Servische troepen, en alleen zij, verantwoordelijk voor zijn", zegt een woordvoerder van Defensie.

Defensie is verder bang dat de uitspraak een risico vormt voor huidige en toekomstige militaire missies. Er zou een precedentwerking vanuit gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl