NOS NieuwsAangepast

Timmermans betreurt uitspraak

Minister Timmermans betreurt het dat nabestaanden van vlucht MH17 via een televisie-interview informatie hebben gekregen over een zuurstofmasker, zonder dat zij eerst zelf op de hoogte zijn gesteld. "Ik had het niet moeten zeggen", aldus Timmermans in een korte verklaring. "Het laatste wat ik wil is mensen laten schrikken die het al zo moeilijk hebben. Dat heb ik wel gedaan."

Te betrokken

Volgens Timmermans heeft hij gesproken over het zuurstofkapje, omdat hij "misschien wel te betrokken is bij dit onderwerp". "Het onderwerp heeft mij veranderd en raakt mij enorm".

In een verklaring laat het ministerie van Buitenlandse Zaken ook weten dat de MH17-ramp Timmermans "aan het hart gaat". "Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren."

Nek

Nabestaanden hebben geschokt gereageerd op de uitspraken van Timmermans in het tv-programma Pauw gisteravond. De minister zei dat een passagier van MH17 een zuurstofkapje op zijn mond had. Bronnen in Den Haag benadrukten vanmorgen ook dat zijn uitspraak feitelijk onjuist was, omdat het masker bij het slachtoffer om de nek zat.

Vingerafdrukken

Het Openbaar Ministerie heeft vanmorgen contact opgenomen met alle nabestaanden en hen gemeld dat bij een van de slachtoffers een zuurstofmasker met een elastiek om de nek was bevestigd.

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het masker onderzocht op vingerafdrukken, speeksel en DNA, maar het onderzoek heeft niets opgeleverd. "Hoe en wanneer het zuurstofmasker bij het slachtoffer om de nek is gekomen, is onbekend", aldus het OM. Het slachtoffer kwam uit Australië.

Minister Timmermans zal de Kamer spoedig informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl