NOS NieuwsAangepast

Lego buigt voor druk Greenpeace

Lego zet na ruim een halve eeuw een punt achter de samenwerking met Shell. De productie van speelgoedtankwagens en -pompstations zal binnenkort worden gestaakt vanwege een milieucampagne van Greenpeace.

De milieuorganisatie wil dat Shell stopt met olieboringen in het noordpoolgebied en heeft in zijn campagne onder meer een verband gelegd tussen het olieconcern en het Deense speelgoedmerk. Lego is boos dat het indirect bij de actie van Greenpeace is betrokken en ziet zich genoodzaakt de samenwerking met Shell op te zeggen.

Tientallen jaren

Al tientallen jaren betaalt het Brits-Nederlandse concern om Legospeelgoed te laten maken waarop Shell staat. Lego zegt dat het door die samenwerking veel meer in staat wordt gesteld om zoveel mogelijk kinderen met de wereldberoemde blokjes te laten spelen.

Greenpeace heeft met zijn campagne onder de aandeelhouders van het Deense merk voor onrust gezorgd, staat in een verklaring van Lego. "We willen niet bij een conflict tussen twee partijen betrokken worden en beëindigen daarom met tegenzin de samenwerking."

Duurzaamheid

Greenpeace Nederland reageert tevreden op het besluit van de Legodirectie. "Het is niet te rijmen dat een bedrijf met zo'n mooi duurzaamheidsbeleid samenwerkt met een partner die het milieu vervuilt. Het is vooral een tegenvaller voor Shell, dat een bedrijf als Lego nodig heeft om zijn imago op te bouwen."

Overigens heeft de Nederlandse tak van de milieuorganisatie niet meegewerkt aan de internationale campagne waarbij Lego als partner van Shell werd aangepakt.

Het olieconcern wil alleen kwijt dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. "In Nederland is de Lego-actie vorige week gestart op alle bemande tankstations en de reacties van de klanten zijn zeer positief. Deze actie zal ongewijzigd doorlopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl