NOS NieuwsAangepast

OM: Wilders verdacht om uitspraken

Het Openbaar Ministerie verdenkt PVV-leider Geert Wilders van het doen van strafbare uitlatingen. Wilders wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Wilders zal onder meer worden verhoord over zijn toespraak op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, waarop hij zijn aanhangers vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden. Toen het publiek scandeerde: 'Minder, minder!', reageerde hij met: 'Dan gaan we dat regelen'.

Naar aanleiding van de opmerking kwamen er 6400 aangiften binnen bij de politie.

Strafbaarheid

Justitie heeft de uitspraken van Wilders het afgelopen half jaar onderzocht op strafbaarheid. Het OM kwam tot de conclusie dat de uitspraken "een verdenking van een strafbaar feit opleveren."

Volgens het OM is het juridisch ingewikkeld onderwerp. "We zeggen niet dat het strafbaar is, we verdenken hem van een strafbaar feit", reageert een woordvoerder van het OM op NPO Radio 1. "We doen onderzoek naar de uitspraken. Het heeft ook een tijdje geduurd, want het is een hele complexe juridische materie."

Praten met Wilders

Volgens het Openbaar Ministerie is het strafrechtelijk onderzoek bijna afgerond. Het OM heeft nog niet definitief beslist of Geert Wilders vervolgd wordt. Maar gezien de aard van de verdenking, ligt strafvervolging wel in de rede, stelt het OM.

Justitie wil eerst met de PVV-leider praten. Zijn advocaat heeft vanochtend een uitnodiging van het OM ontvangen. "We willen hem horen als verdachte, zodat hij zijn visie op de uitspraken kan geven", zegt het Openbaar Ministerie.

De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, wil geen toelichting geven op de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl