NOS NieuwsAangepast

"Oudste rotstekening in Indonesië"

Op het Indonesische eiland Sulawesi werden 40.000 jaar geleden al rotstekeningen gemaakt. De afbeeldingen zijn daarmee, samen met rotskunst uit Spanje, de oudste ter wereld.

De tekeningen werden halverwege de vorige eeuw al ontdekt, maar men ging er altijd van uit dat ze slechts 10.000 jaar oud konden zijn, omdat ze niet langer zouden hebben kunnen bestaan in het tropische klimaat. Door uraniumdatering is nu echter vastgesteld dat ze veel ouder zijn, meldt het blad Nature.

Vloeibare oker

Het gaat onder meer om twaalf handafbeeldingen van verschillende ouderdom die zijn gemaakt door vloeibare oker tegen de rotswand te blazen. De oudste is 40.000 jaar oud, de jongste zo'n 17.500. Ook zijn er beelden van dieren, zoals een hertzwijn. Die zijn 35.000 jaar oud.

Er is niet veel bekend over wie de tekeningen maakte of waarom ze dat deden. Wel is duidelijk dat de makers al zeevaarders moeten zijn geweest, omdat het eiland ook toen al was omringd door diepe zee.

Afrika?

De oudste rotstekening die tot nu toe bekend was, is gevonden in de El Castillo-grot in Spanje. Het gaat om een rode bol van ongeveer dezelfde leeftijd. De beroemde Franse rotstekeningen van paarden zijn zo'n 30.000 jaar oud.

Dat er rond dezelfde tijd ook al in Indonesië werd getekend, wijst erop dat kunst niet in Europa is ontstaan, zoals altijd werd gedacht. Het betekent mogelijk zelfs dat kunst al was ontstaan voordat de mens zich uit Afrika verspreidde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl