NOS NieuwsAangepast

Zuurstofmasker bij passagier MH17

Een van de passagiers van vlucht MH17 had een zuurstofmasker op. Dat zei minister Timmermans woensdagavond in het tv-programma Pauw.

Timmermans sprak in het programma over het neergeschoten toestel en over zijn emotionele toespraak voor de VN een paar dagen later. In die speech sprak de minister over de angst die passagiers hadden gevoeld aan boord van het ramptoestel.

Presentator Pauw beschuldigde de minister er vervolgens van dat de minister een onecht beeld had geschetst van de situatie op de rampplek in zijn toespraak in de VN-Veiligheidsraad.

Tijd

"O ja, durft u dat zo te zeggen", reageerde Timmermans. Vervolgens zei Jeroen Pauw: "Als we in het eerste rapport horen hoe het is gegaan, is er geen moment geweest dat de passagiers dachten: er komt een raket aan."

De minister vertelde daarop dat er een passagier is gevonden met een zuurstofmasker op z'n mond. "Die heeft dus tijd gehad om dat te doen."

Geen cabinedruk

De Boeing 777 van Malaysia Airlines is in de lucht in stukken gebroken. Zeer waarschijnlijk was de cabinedruk meteen weggevallen, mogelijk na de ontploffing van een raket. Zonder cabinedruk is ademen niet mogelijk.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid schreef in een voorlopig rapport dat het voorste deel van het vliegtuig meteen is afgebroken. De middelste en achterste delen van de romp zijn waarschijnlijk later losgeraakt.

"Voorgoed anders"

De vliegramp heeft het leven van Timmermans voorgoed veranderd, zei hij bij Pauw. "Er is een leven van mij voor MH17 en een leven daarna."

De minister sprak in zijn toespraak in New York op 22 juli over de laatste momenten van de passagiers. Daarin vroeg hij zich af, hoe de laatste ogenblikken aan boord moeten zijn geweest, of mensen elkaars handen zouden hebben vastgepakt, of hun kinderen tegen zich aan hadden gedrukt.

Bij de vliegramp van Malaysia Airlines kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders. In totaal zijn nu 262 mensen geïdentificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl