NOS NieuwsAangepast

Sinterklaasfeest wordt erfgoed

Het Sinterklaasfeest wordt officieel belangrijk nationaal erfgoed. Het komt op de inventarisatielijst voor nationaal cultureel erfgoed, waaruit later voordrachten aan Unesco kunnen worden gedaan. Dat zegt het Pietengilde, de vereniging van Zwarte Pieten en Sinterklazen. Zij deden de voordracht.

De voordracht is goedgekeurd, maar het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) wil het nog niet officieel bekendmaken vanwege de voortdurende discussie rondom Zwarte Piet.

Tijdgeest

Marc Giling, voorzitter van het Pietengilde begrijpt het VIE wel, maar wil het toch naar buiten brengen. "Ik zou het het liefst van de daken willen schreeuwen. Nu is er eindelijk weer iets positiefs over het Sinterklaasfeest te vertellen."

De vastlegging betekent niet dat er niets meer kan veranderen aan Sinterklaas. "Het is een dynamisch feest, de tijdgeest heeft invloed, maar we kunnen er zo wel voor zorgen dat de bevolking het feest blijft beleven zoals we dat al generaties doen."

Inventarisatie

Nederland heeft de Unesco Conventie Immaterieel Erfgoed ondertekend, wat betekent dat Nederland verplicht is zijn immaterieel erfgoed, zoals volksfeesten en tradities, te inventariseren. Uiteindelijk zou er erfgoed van de inventarisatielijst kunnen worden voorgedragen aan Unesco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl