NOS NieuwsAangepast

'Kamerprotest' Koerden onderzocht

De actie van de Koerden maandagavond in de Tweede Kamer was een "ongewenste situatie". Tot die conclusie is het presidium van de Tweede Kamer, de club van de Kamervoorzitter en de ondervoorzitters, gekomen. Daarom komt er een extern onderzoek naar de demonstratie.

Met het onderzoek wil het presidium kijken of er problemen zijn met de beveiliging van de Kamer en of er juiste keuzes zijn gemaakt tijdens de demonstratie. Ook wordt het bestaande calamiteitenplan onder de loep genomen en moeten er lessen worden getrokken voor de toekomst.

Betoging

Maandagavond drong een grote groep Koerdische actievoerders de hal van de Tweede Kamer in. De Koerden wilden aandacht vragen voor de situatie in Syrië en vinden dat de internationale coalitie, waar Nederland deel van uitmaakt, meer moet doen om de opmars van terreurgroep IS te stoppen.

Rond 01.30 uur, na een gesprek met Kamervoorzitter Van Miltenburg, verlieten ze het gebouw.

Afspraken

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag liet gisteren al weten dat hij afspraken wil maken met de Tweede Kamer om te voorkomen dat demonstranten opnieuw het gebouw kunnen binnenkomen. "We moeten dit niet meer hebben", zei Van Aartsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl