NOS NieuwsAangepast

"Hennis moet versterking krijgen"

Minister Hennis moet een staatssecretaris naast zich krijgen, zeggen Kamerleden van CDA, D66 en ChristenUnie vanavond in Nieuwsuur. Zij vinden dat de minister nu overbelast is en taken zou moeten overdragen.

De Kamerleden wijzen erop dat Defensie een grote organisatie is, met bijna 60.000 werknemers. Er spelen regelmatig incidenten, zoals ziekte onder oud-personeelsleden na het werken met giftige verf en problemen met ICT op het ministerie.

Bomvolle agenda

"Alles komt op het bordje van Hennis, naast de heel grote vragen van vrede en oorlog waarmee we nu volop bezig zijn. Dus het is een heel zware belasting en wat mij betreft te zwaar", zegt Segers van de ChristenUnie.

Ook CDA-Kamerlid Knops ziet dat de agenda van de minister bomvol is en "dat de aandacht die je als minister ook wilt hebben voor je personeel en voor het parlement soms onder druk staat". "Dat reizen nekt de minister uiteindelijk, want dat kost heel veel tijd en is heel vermoeiend."

Volgens Hachchi van D66 zijn er tijdens de twee jaar na het aantreden van minister Hennis "alleen maar problemen bijgekomen" bij Defensie. "Ik denk dat een staatssecretaris aan haar zijde een goede versterking kan zijn om de problemen op te lossen."

Jack de Vries

Tot 2010 was er altijd minstens één staatssecretaris van Defensie, die zich bezighield met personeel en materieel. In het kabinet-Rutte I is de functie geschrapt, omdat Rutte met een kleinere kabinetsploeg aan de slag wilde.

De laatste staatssecretaris van Defensie was CDA'er Jack de Vries, die vlak voor de val van het kabinet-Balkenende IV aftrad vanwege een verhouding met zijn (voormalige) adjudant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl