NOS NieuwsAangepast

Stegeman: met wapen rechtbank in

Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman zegt dat hij met een pistool de rechtbank in Utrecht binnen is geweest. Volgens Stegeman is de beveiliging zo lek als een mandje.

Stegeman zou via de achterdeur zijn binnengekomen met een zogenoemde Rijkspas. Die pas is bedoeld als identificatiebewijs voor gebouwen van de Rijksoverheid. Volgens de journalist is de pas niet gekraakt, maar zit er een fout in de administratie, waardoor hij het gebouw in kon met een pas van een oud-medewerker.

Regels schrijven voor dat de Rijkspas bij uitdiensttreding direct wordt ingeleverd. De rechtbank betreurt dat dit niet in alle gevallen gebeurd is.

Controle verscherpt

Naar aanleiding van de bevindingen van Stegeman voert de rechtbank per direct strengere controles in bij de ingangen van de rechtbank. Ook erkent de rechtbank dat de controle van inname en blokkade van passen van oud-medewerkers verscherpt moet worden.

In het programma Undercover in Nederland geeft Stegeman zondag meer uitleg over het beveiligingsprobleem.

Stegeman vroeg eerder aandacht voor de beveiliging op Schiphol. In 2008 drong hij een hangar op het vliegveld binnen, waarin het regeringstoestel stond. Stegeman werd daarvoor in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 1000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl