De slag om Kobani is nog in volle gang en het is nog maar de vraag of de Syrische grensplaats in handen valt van IS. Dat zei plaatsvervangend directeur operaties bij Defensie Theo ten Haaf in tv-programma Pauw.

Ten Haaf reageerde op de waarschuwing van de Turkse president Erdogan dat Kobani op het punt staat om te vallen. De islamitische terreurgroep IS rukt wel op, erkende Ten Haaf, maar de strijders zitten vooralsnog aan de randen van de stad.

"Daarna begint ook voor IS het moeilijkste gevecht. Als je vecht in steden kost dat veel slachtoffers. Luchtaanvallen snijden de verbindingsroutes af voor IS. En het zijn geen supermensen, ze moeten gewoon eten, ze hebben munitie nodig."

De aanvallen door de VS vanuit de lucht kunnen volgens Ten Haaf daardoor heel effectief zijn. "Je creëert condities waaronder de Koerden de IS-strijders in die stad van zich af kunnen houden."

Nederlandse F-16's

Ten Haaf sprak ook over de Nederlandse aanvallen met F-16's in Irak. Het ministerie van Defensie maakte gisteren al bekend dat er drie bommen op gewapende IS-voertuigen zijn gegooid.

Ten Haaf zei in Pauw dat een van de bommen niet explodeerde. "Die ligt nog in het zand." De andere raakten twee pick-uptrucks, uitgerust met een mitrailleur. Volgens de Defensietopman is bij de aanvallen waarschijnlijk een aantal IS-strijders gedood. Hij rekende voor dat er op een pick-uptruck vier tot zes mensen zitten. Daarmee zouden acht tot twaalf IS-terroristen zijn gedood.

In Pauw werd Ten Haaf ook gevraagd naar de mogelijke aanwezigheid van Nederlandse jihadstrijders in gebieden waar Nederlandse F-16's actief zijn. Hij benadrukte dat dat voor een operatie geen verschil maakt. "Als ze in die voertuigen zitten, zouden ze slachtoffer kunnen worden."

STER reclame