NOS NieuwsAangepast

Rutte snapt ophef over Oranjes niet

Premier Rutte vindt de kosten voor de renovatie van de paleizen van koning Willem-Alexander niet te hoog. Ook verwerpt Rutte de kritiek van Kamerleden dat hij onduidelijk is over de kosten van het Koninklijk Huis.

De laatste tijd is ophef ontstaan over de uitgaven van het koningshuis. Uit de begrotingsstukken, gepresenteerd op Prinsjesdag, blijkt dat de renovatie van de koninklijke paleizen de komende jaren in totaal zo'n 48,1 miljoen euro gaat kosten.

Het gaat om paleis Huis ten Bosch (35 miljoen euro), het Koninklijk Paleis Amsterdam (1 miljoen), Paleis Noordeinde (8 miljoen), Noordeinde 66 (3,7 miljoen) en de bouw van een tijdelijke werkruimte in de tuin van de Eikenhorst (400.000).

Ook heeft de Kamer al eerder kritiek gehad over de kosten van een beveiligingshek en een steiger bij de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander en zijn gezin.

Hoog bedrag

Rutte noemt ook de verbouwing van Huis ten Bosch van 35 miljoen "een hoog bedrag", maar het bedrag van 4000 euro per vierkante meter is te vergelijken met andere renovaties van rijksmonumenten uit de zeventiende eeuw. "Het is wel binnen de redelijkheidsmarge", aldus Rutte. Daar is SP-Kamerlid Van Raak het niet mee eens: "Ik vind het bedrag ongelofelijk hoog."

Rutte wijst erop dat voor Huis ten Bosch groot onderhoud nodig is. "Het overgrote deel van het bedrag gaat naar de vervanging van de technische installatie en de beveiliging die al dertig jaar oud is." Hij ontkent dat de opknapbeurt van de tuin 4 miljoen euro gaat kosten.

Raar

De premier vindt ook niet dat koning Willem-Alexander uit zijn eigen vermogen een deel van de verbouwing van Huis ten Bosch en de bouw van de tijdelijke werkruimte op Eikenhorst moet betalen. "Het gaat om woningen die wij hem ter beschikking stellen. Het zou raar zijn als we dat vragen. De paleizen zijn niet van hem."

Rutte spreekt, tot verbazing van D66-leider Pechtold, over "containertjes" in de tuin van de Eikenhorst. "Het heeft een oppervlakte van 250 vierkante meter, zo groot als drie gewone woningen. Waarom gaat de koning niet 's avonds ergens anders werken? Op Noordeinde bijvoorbeeld", vraagt Pechtold zich af. Rutte vindt het terecht dat de koning deze werkruimte wil. "Bij de koning lopen privé en werk door elkaar. Er zijn veel ontvangsten. Noordeinde is uitermate onpraktisch. Daar is 's avonds geen personeel."

Liniaaltje

Pechtold ergert zich eraan dat hij "met een liniaaltje" door alle begrotingen moet gaan en veel Kamervragen moet stellen om duidelijkheid te krijgen over alle kosten van de Oranjes. De begroting van het Koninklijk Huis is in zes verschillende hoofdstukken te vinden. Hij vindt dat Rutte het koningschap onnodig kwetsbaar maakt. "De begroting is in brokjes verdeeld", zegt PvdA'er Recourt. "Het is van een beschadigende knulligheid", zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg.

Het antwoord van Rutte daarop: "De kosten staan er duidelijk in. Transparanter kan ik het niet maken."

Milaan

De Kamerleden zijn overigens wel lovend over het werk en de inzet van het koningspaar . Rutte wil negatieve beeldvorming over het koopgedrag van de koningin ook wegnemen. "De KBX is niet gebruikt voor het kopen van schoenen in Milaan. De koningin is daar sinds haar 21ste niet meer geweest."

Rutte voelt er ook niets voor om de koning belasting te laten betalen, zoals een flink deel van de Kamer wel wil. In april komt er een evaluatie van de begroting, waarin de transparantie en het belasting betalen weer aan de orde komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl