NOS NieuwsAangepast

Timmermans neemt EP voor zich in

Minister Timmermans heeft een hoorzitting van het Europees Parlement over zijn kandidaatstelling voor de Europese Commissie probleemloos doorstaan. Timmermans is beoogd vicevoorzitter en plaatsvervanger van Commissie-voorzitter Juncker.

Daarnaast krijgt hij vrijwel zeker de portefeuille Betere Regelgeving, Relaties tussen Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten.

Aan het begin van de hoorzitting zei hij dat hij overbodige EU-regels zo snel mogelijk wil afschaffen. Begin volgend jaar presenteert hij een lijst met te schrappen regelgeving.

Applaus

Applaus oogstte hij met uitspraken over het belang van de EU en Europese normen en waarden die voor alle Europese burgers moeten gelden: ook in Hongarije, waar de regering-Orbán vorig jaar de vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht inperkte.

Timmermans dreigt Hongarije tijdelijk het stemrecht in EU-vergaderingen te ontnemen als de Hongaarse regering zich niet aanpast aan de wensen van de EU.

De Europarlementariërs bleken gecharmeerd van Timmermans' talenkennis. Hij sprak hen toe in het Engels, Duits, Italiaans, Frans en Nederlands en bood ook nog aan om Limburgs te spreken als daar behoefte aan was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl