Volgend jaar augustus verschijn het vierde Millennium-boek. Het boek wordt niet op basis van een manuscript van Stieg Larsson geschreven. De schrijver van de eerste drie Millennium-boeken liet wel een onaf manuscript achter na zijn dood, maar de nieuwe schrijver gebruikt dat niet.

"Ik schrijf een nieuw plot", zei de nieuwe schrijver David Lagercrantz eerder tegen de Zweedse krant Aftonbladet. "Maar het borduurt wel voort op zijn werk. Ik houd dat in stand."

Lagercrantz is een Zweedse journalist en schrijver. Hij werd bekend met zijn biografie van de voetballer Zlatan Ibrahimovic, Ik, Zlatan.

Tegenpolen

De Zweed heeft gemengde gevoelens over zijn taak. "Het is fantastisch om te doen, maar ook een grote verantwoordelijkheid", zegt de schrijver. "Blomkvist en Salander verdienen het om verder te leven."

In de boeken staan onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en computerhacker Lisbeth Salander centraal. "Twee tegenpolen", zo worden de hoofdpersonen beschreven op de achterkant van de boeken.

Opbrengst

Stieg Larsson stierf in 2004 op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval, nog voordat zijn eerste boek was uitgebracht. De drie boeken, uitgebracht als trilogie, werden een groot succes. Wereldwijd zijn er tientallen miljoenen exemplaren verkocht.

De opbrengst van het vierde boek, dat van de Millennium-trilogie een Millennium-reeks maakt, gaat naar een goed doel dat is opgericht door Larsson.

De Nederlandse vertaling komt tegelijk uit met de Zweedse editie. In januari wordt de titel al bekendgemaakt.

STER reclame