NOS NieuwsAangepast

Drietal in isolatie om ebola Spanje

Na de besmetting van een Spaanse verpleegster met ebola zijn nog drie mensen in quarantaine geplaatst in het ziekenhuis. Het gaat onder anderen om haar echtgenoot, zo hebben de Spaanse autoriteiten bekendgemaakt op een persconferentie.

Onder het drietal is ook een collega van de besmette verpleegster. Die collega heeft diarree, wat een van de symptomen van ebola is. Een ander symptoom, koorts, ontbreekt. De derde opgenomen persoon is iemand die recent in West-Afrika is geweest.

De drie worden de komende tijd in het Madrileense ziekenhuis gecontroleerd op verschijnselen van ebola. De incubatietijd van het virus is drie weken. Onderzocht wordt of er ook gezondheidsmaatregelen nodig zijn bij andere mensen met wie de vrouw de afgelopen tijd in contact is geweest.

Eerste

Gisteravond werd bekend dat de verpleegster lijdt aan ebola. Het is de eerste patiënt die in Europa is besmet. Ze liep het virus op in het ziekenhuis waar een Spaanse ebola-patiënt werd behandeld. Dat was een missionaris die de ziekte in West-Afrika had opgelopen.

Toen de verpleegster ziek werd en zich meldde bij haar werkgever, vond dat ziekenhuis het niet nodig om haar op te nemen. Een paar dagen later, toen de klachten verergerden, meldde de vrouw zich bij een ander ziekenhuis, dat haar wel opnam.

Inmiddels is de vrouw overgeplaatst naar het ziekenhuis waar ze zelf werkt. De directeur heeft toegegeven dat het beter was geweest om de vrouw al direct op te nemen.

Vakantie

Op de persconferentie werd vandaag ook bekendgemaakt dat de vrouw Madrid na haar besmetting niet heeft verlaten. Eerder werd gemeld dat ze op vakantie was gegaan, maar dat was blijkbaar niet buiten de Spaanse hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl