NOS NieuwsAangepast

Urenlang protest Koerden in Kamer

In Den Haag is gisteravond een grote groep Koerdische actievoerders het gebouw van de Tweede Kamer binnengedrongen. De Koerden vinden dat de internationale coalitie, waar Nederland deel van uitmaakt, meer moet doen om de opmars van terreurgroep IS te stoppen. Rond 01.30 uur, na een gesprek met Kamervoorzitter Van Miltenburg, verlieten ze het gebouw.

Ook buiten het gebouw waren enkele honderden betogers. De demonstratie was volgens de politie niet aangekondigd. Burgemeester Van Aartsen kwam met de politietop in spoedzitting bijeen en overlegde telefonisch met Van Miltenburg. Zij had in de Kamer een gesprek met een afvaardiging van de Koerden.

Na afloop zei ze dat er dinsdagochtend verder gepraat zou worden met een afvaardiging van de Koerdische betogers. Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel sprak de betogers kort toe.

Steun

De Koerden drongen kort na 21.30 uur het Kamergebouw binnen. Ze kwamen volgens de politie niet verder dan de hal. Ze vroegen met name aandacht voor de stad Kobani in Syrië, vlakbij de Turkse grens.

Op Het Plein, bij het Binnenhof, werden leuzen geroepen als "vrijheid voor Koerdistan" en "internationale gemeenschap doe wat". Sommige demonstranten kwamen in de loop van de avond al vrijwillig uit het Kamergebouw. Zij zijn niet aangehouden.

Volgens verslaggevers was de stemming onder de demonstranten op het Plein vredig. "Er zijn nu heftige acties aan de gang door IS in Kobani. Waarom worden de Nederlandse F-16's daar nu niet ingezet?", zei een actievoerder in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Agenten uit de hele stad waren opgeroepen om naar het Kamergebouw te komen. Ze vormden een cordon voor het gebouw. Ook de mobiele eenheid was paraat in de binnenstad.

Heel Europa

Ook in andere Europese steden, zoals Wenen en Bern, trokken Koerden naar het parlementsgebouw. Verder werd er actiegevoerd op de luchthavens van Brussel, Kopenhagen en Stockholm. In Berlijn verzamelen zich betogers bij de Brandenburger Tor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl