NOS NieuwsAangepast

Brit zamelt geld in voor pedofielenjacht

De Brit Stinson Hunter heeft van zijn naam zijn beroep gemaakt: hij jaagt op pedofielen. Hunter heeft daar nog wel wat geld voor nodig en daarom maakte hij een pagina op Kickstarter. Na vijf dagen staat de teller al op 27.000 pond.

De zelfbenoemde undercover-journalist doet zich in online chatrooms voor als minderjarig meisje. Vervolgens probeert hij vermeende pedofielen naar een huis te lokken. Zij denken daar een jong meisje aan te treffen, maar worden in plaats daarvan geconfronteerd door Hunter, zijn hulpjes Stubbs en Grime en een heleboel camera's.

The Paedophile Hunter

Want naast Hunters eigen camera's, is alles ook nog vastgelegd door een camerateam van Channel 4. Daar werd vorige week de documentaire 'The Paedophile Hunter' uitgezonden. Op Twitter waren de meningen verdeeld over het tv-programma.

This Peadophile Hunter on @Channel4 is madness. Get a job and leave it to the professionals, it's one massive ego boost for him. ? Dan Heley (@DanHeley1) 1 oktober 2014

#PaedophileHunter hats off ..... He is saving someone! Someone's child! I don't disagree in the slightest with what he's doing! Hats off.. ? ClaireaBellaOfficial (@ClaireaBellaLtd) 1 oktober 2014

De videobeelden en ander bewijsmateriaal speelt Hunter door naar de plaatselijke politie en zet hij op social media. Martin Hurcomb, hoofd van politie in West-Midlands, is er niet al te blij mee: "We waarderen de aandacht voor dit gevoelige onderwerp maar moedigen dit soort burgeracties niet aan. We willen iedereen die dit wel doen dan ook waarschuwen dat ze illegaal bezig kunnen zijn."

De ex-partner van een man die zelfmoord pleegde nadat hij door Hunter in de val was gelokt, heeft vooral kritiek op Hunters gebruik van social media. Ze is bang dat mensen het heft in eigen handen gaan nemen en er een gewelddadige heksenjacht op pedofielen ontstaat. Hunter heeft onder andere al een voormalig burgemeester, een jurist en twee leraren in zijn val gelokt.

Trailer van The Paedophile Hunter. De documentaire is hier te zien.

'Revolutie binnen de journalistiek'

Meer dan 1400 mensen hebben geld gedoneerd via Hunters Kickstarter-pagina. Eén van hen maakte zelfs 5000 pond over aan de pedofielenjager. Donateurs krijgen als dank een gepersonaliseerde video en nog niet vertoond beeldmateriaal. Bedrijven die nog wat promotie zoeken zijn ook welkom. Voor 1000 pond laat hij de bedrijfsnaam op zijn been tatoeëren.

Voor de klopjacht heeft Hunter ook nog zijn journalistieke redenen. Op zijn Kickstarterpagina verklaart hij dat "zijn hart ligt bij het beschermen van kinderen. Maar het is tijd voor een revolutie binnen de journalistiek. Het is tijd om bepaalde onderwerpen onder de aandacht te brengen, die andere media niet durven te verslaan."

Door: Caro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl