Achteraf betalen voor een ov-reis

time icon Aangepast

Reizigers van het Rotterdamse openbaar vervoersbedrijf RET kunnen vanaf vandaag achteraf betalen. Saldo laden op hun ov-chipkaart is dan niet meer nodig. Klanten krijgen aan het einde van de maand een factuur en het bedrag wordt automatisch van hun rekening afgeschreven. Reizigers kunnen maximaal zes ov-chipkaarten aan een rekening koppelen.

Het initiatief is dit jaar voor duizend reizigers beschikbaar. De invoering ervan volgt op een test van de RET met ov-chipkaart producent Translink onder 200 reizigers. Vanaf januari 2015 wordt het zogenoemde Achteraf Betalen Consumenten (ABC) voor alle RET-reizigers mogelijk.

Waarschuwing

Volgens algemeen directeur van de RET, Pedro Peters, waren de testers vooral tevreden over het gebruiksgemak van het achteraf betalen. Met name de verplichting om vooraf saldo te laden op de ov-chipkaart was klanten soms een doorn in het oog.

Reizigers die zijn vergeten uit te checken, worden daarover gewaarschuwd op de nota die zij krijgen thuisgestuurd. Zij kunnen dit vervolgens via de website van de RET corrigeren.

Volgens de RET is het belangrijk dat klanten die achteraf betalen bij diefstal van hun ov-chipkaart de pas direct blokkeren om misbruik te voorkomen.

Meer regio's

Vervoersbedrijven GVB (regio Amsterdam) en Syntus (Oost-Nederland) willen dit najaar starten met een pilot waarmee reizigers de mogelijkheid krijgen om achteraf te betalen voor hun reizen.

Vorige maand liet NS-topman Timo Huges zich al kritisch uit over de ov-chipkaart en het vooraf betalen. NS-woordvoerder Eric Trinthamer laat weten dit ABC-initiatief van de RET "met interesse" te volgen. Op dit moment kunnen alleen zakelijke klanten en een beperkte groep consumenten achteraf betalen bij de NS.

STER Reclame