NOS NieuwsAangepast

"We zijn goed voorbereid op ebola"

Door verslaggever Maino Remmers

"We hebben het hele weekend dienst gehad, vandaar die wallen onder onze ogen", zegt Marion Koopmans, hoofd virologie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Het ziekenhuis had te kampen met twee ebolaverdenkingen in twee dagen.

Er liggen maanpakken, skibrillen en blauwe laarzen in de gang. "We hebben een hele procedure waarbij de veiligheid van de medewerkers vooropstaat", vertelt Koopmans. De noodscenario's zijn uitgebreid geoefend.

Medewerkers krijgen groene verf op hun vingertoppen om te controleren of ze wel zorgvuldig hebben gewerkt. Steven Hofdom, crisiscoördinator: "Als je na het uittrekken van de speciale pakken groene verf vindt op je kleding of op je lichaam, weet je dat je iets verkeerd hebt gedaan. Want waar nu die verf zit, kan ook het virus zitten".

Lichaamssappen

Waakzaamheid dus, ook op de afdeling waar nu een patiënt in volstrekte afzondering ligt. Een beveiliger op de gang houdt toezicht en op de afdeling hangt een groot bord met No Entry. Het verplegend personeel praat via een mobiele telefoon met de man en familiebezoek is niet raadzaam.

Professor Annelies Verbon, sectorhoofd Infectieziekten van het Erasmus: "Het duurt een minuut of 15 voordat we helemaal aangekleed zijn en we gaan altijd met zijn tweeën naar binnen om elkaar in de gaten te houden".

Ook op de spoedeisende hulp is iedereen alert, want er kan ineens iemand binnen staan die ernstige koorts heeft en meedeelt dat hij of zij in bijvoorbeeld Sierra Leone is geweest. "Als er sprake is van een verdenking moet zo'n persoon meteen naar buiten, omdat het virus kan overslaan naar andere bezoekers van het ziekenhuis", zegt crisiscoördinator Hofdom.

Onaangenaam

In de decontaminatieruimte staan ook blauwe laarzen, skibrillen en maskers. En er zijn diverse ruimtes met onderdruk, die ervoor zorgen dat de lucht in die ruimte blijft. Voor een patiënt moet het een onaangename ervaring zijn.

"We hebben het onlangs nog allemaal geoefend met acteurs. De complete routing, de procedures, de afscherming. We zijn goed voorbereid", zegt dokter Stephanie Klein Nagelvoort.

Luchtsluis

Een patiënt die mogelijk ebola heeft, wordt helemaal ingepakt en naar een speciale afdeling met kamers gebracht, waar je alleen in kunt door een soort luchtsluis. Ondertussen gaan bloedmonsters meteen naar het laboratorium.

"Tijdens de tests hebben we contact met collega's in Europa", zegt hoofd virologie Koopmans. "Gisteren is in Duitsland dezelfde test gedaan als hier." De patiënt bleek malaria te hebben en geen ebola. "Maar we weten het nog niet helemaal zeker omdat het een tijdje duurt voordat de ziekte zich openbaart. En tot die tijd moeten we overal rekening mee houden."

Vaccin

Een behandeling voor ebola is er nog niet. "Als er sprake is van ebola kunnen we een patiënt ondersteuning geven, vocht en zout toedienen en zijn conditie zo goed mogelijk houden. En verder is het dan een kwestie van vechten."

Wellicht komt er snel een medicijn, want momenteel wordt er druk getest met apen. "Het liefste willen we natuurlijk een vaccin, maar dat gaat nog jaren duren", aldus Koopmans.

"Voor nu is het zaak dat ze de boel in Afrika onder controle krijgen. Anders zal het scenario van afgelopen weekend zich gaan herhalen hier." Maar volgens Koopmans is het niet de vraag of, maar wanneer de eerste patiënt met ebola verschijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl