NOS NieuwsAangepast

Kohl: Merkel kon niet netjes eten

Oud-bondskanselier Helmut Kohl van Duitsland rekent hard af met zijn partijgenoten. Vooral Angela Merkel krijgt ervan langs. Het Duitse weekblad Der Spiegel publiceert sappige citaten uit interviews met Kohl, die ruim 10 jaar geleden werden opgenomen.

"Toen Merkel haar politieke carrière begon, kon ze niet eens met mes en vork eten", zegt Kohl in het interview. "Bij officiële diners treuzelde ze heel lang met eten omdat ze niet wist hoe het hoorde."

Pijn

Correspondent Wouter Meijer in Berlijn legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat Kohl Merkel hierover een paar keer streng toesprak. "Inhoudelijk deugt ze ook niet", zegt de oud-bondskanselier. "Ze heeft geen Europees gevoel." Volgens Kohl is hij de enige goede Europeaan in Duitsland.

Angela Merkel was voorzitter van de CDU toen de gesprekken in 2001-2002 werden opgenomen. "Het einde van Kohls carrière als bondskanselier en als leider van de partij lag nog vers in zijn geheugen. Ook de pijn hierover. Dat verklaart de toon van het interview", zegt Meijer.

Politieke vadermoord

"Merkel heeft Kohl in 1998 van zijn troon gestoten", aldus Meijer. "Daarna kwam het financieringsschandaal rond donaties voor de CDU aan het licht. Er waren geheime rekeningen en Kohl weigerde namen te noemen. Merkel heeft toen gezegd dat de partij het voortaan zonder Kohl moest doen. Ze beging daarmee een politieke vadermoord. Kohl heeft haar dat nooit vergeven", aldus Meijer.

De gesprekken zijn opgenomen door een journalist die Kohls memoires zou schrijven. In 2009 kregen de journalist en Kohl ruzie, waarna de tapes ingeleverd moesten worden. Maar de journalist heeft de opnames uitgetypt. Binnenkort verschijnt het boek hierover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl