Terreurorganisatie IS is van plan terroristen vermomd als vluchtelingen naar Europa te sturen. De Duitse krant Bild am Sonntag schrijft dat Amerikaanse geheime agenten gesprekken hebben afgeluisterd waarin die plannen worden besproken.

Volgens de krant zouden de terroristen als vluchteling ongemerkt de grens met Turkije kunnen passeren, om vervolgens ongemerkt met valse paspoorten verder Europa in te reizen. Een Syrisch Paard van Troje.

De krant voegt eraan toe dat de terroristen van plan zijn over de weg te reizen, omdat paspoortcontroles op vliegvelden strenger zijn. Aanwijzingen voor een specifiek plan zijn er nog niet, benadrukt een Duitse regeringswoordvoerder.

Nederland

Ook in Nederland vreest men een dergelijke truc. In de Gelderlandse gemeente Rekken maken bewoners mede daarom bezwaar tegen de komst van een grote groep gevluchte mannen uit Syrië.

De 750 asielzoekers worden ondergebracht in de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte. Fenneke Lammerink is oud-medewerker van de kliniek en woont in het dorp. Ze maakt zich niet alleen zorgen dat er IS-aanhangers tussen de vluchtelingen zitten, maar ook om de traumatische ervaringen van de asielzoekers.

Veiligheidsprobleem

Lammerink pleit daarom voor een veel beperktere opvang. "Laat ze eerst tachtig mensen gesloten opvangen. Oldenkotte is daar heel geschikt voor. We moeten eerst weten wie die mensen zijn en wat ze hebben gedaan voordat je ze vrij los kunt laten lopen. Het is een groot veiligheidsprobleem anders voor Rekken."

Ook sommige christelijke Syriërs in Nederland laten weten bezorgd te zijn over de verhalen die zij uit de centra horen. Een vrouw met schoonfamilie in drie verschillende centra zegt dat Syrische vluchtelingen elkaar verhalen vertellen over mensen die ze hebben gedood. Ook zouden daar, krijgt zij te horen, IS-aanhangers tussen zitten.

Mensenrechtenschendingen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst in Nederland is recent een onderzoek begonnen naar mensenrechtenschendingen door Syriërs die in Nederland asiel vragen. Als blijkt dat sprake is van misdaden, dan hebben zij geen recht op asiel en worden zij uit de asielzoekerscentra gezet.

Hulporganisaties als Vluchtelingenwerk en de christelijke Stichting Gave die gevluchte christenen bijstaat, zeggen de geluiden over oorlogsmisdadigers of spanningen in centra niet te kennen. Maar ze sluiten niet uit dat er mensen in de centra zitten die mensenrechtenschendingen op hun geweten hebben.

STER reclame